Az első mézfajta amit a méhész termel az a tavaszi vegyes mézzel kezdődik. A méhek tavasszal minden virágot fel keresnek pl: piros árvacsalán, gyümölcsfák....stb. De vannak olyan virágok amik csak virágport adnak erre is szüksége van méhecskének de a mézben is megtalálható. Ilyen pl: mogyoró, éger. A tavaszi vegyes méz területenként eltérő színű lehet mint minden más mézfajta is.
A tavaszi vegyes méz gazdag vitaminokban, amit annak köszönhet, hogy sok fajta virágpor van benne.A tavaszi vegyes méz után következik a repce méz. A vándorlásnál már említettem, hogy itt igen agresszívak és veszélyesek a méhek. A repce ingerli a méheket. a repce méz fehér színű és kristályosodásra hajlamos méz hamar be kristályosodik.
A repce után az akác következik. Az akác nagy hordást(gyűjtést) biztosít a méheknek de csak rövid ideig.
Ez az időszak nagyon rövid 2 hétig tudnak gyűjteni róla a méhek. A vándorlással ezt lehet nyújtani egy kicsit, de tömeges virágzásra kell oda érni (dandár) ahogy méhészek mondják. Az akác méz a víztiszta színtől a sárga színig terjed.
Az akác után az ámorakác vagy a selyemfű (vaddohány) ki melyikre szokott vándorolni komoly selyemfű kiterjedés Bács-kiskun megyében található. Az ámorakác folyók morotvák környékén található nagy számban. Az ámorakácnak lila hosszú virága van.
A dunántúli méhészek hársra is szoktak menni akinek közel van a Zselicbe pontosan.
Az utolsó növény amiről gyűjteni tudnak a méhek a napraforgó. A napraforgó, hogy mézeljen kötött föld kell neki és csapadék valamint megfelelő hőmérséklet. A napraforgóról kétszer lehet pergetni de nem tudnak a méhészek olyan sokat pergetni mint akácról.
Vannak vásárlók akik a termelőtől veszik a mézet, és panaszkodnak cukros a méz meg hogy hamisítja a mézet a méhész. A vevő egy kérdést tegyen fel az almában vagy vagy bármelyik gyümölcsben nincs cukor. Mi is a méz: A méz 15-75%-os cukros oldat ami gyümölcs és szőlőcukorból áll, nem répacukorból. A méhek ezt gyűjtik be és sűrítik be a kaptárban mézzé. A mézből elpárologtatják a túl sok vizet ami sok munka számukra.
A méz minőségén nem ront semmit hogy bekristályosodik ez egy természetes folyamat. A méz gyümölcs és szőlőcukorból áll, ezek aránya befolyásolja hogy milyen gyorsan kristályosodik be a méz.