Méhész blog

Méhész blog

Mit érdemes tudni a mézről és hogyan készül

2015. november 07. - Hajnal József

Az első mézfajta amit a méhész termel az a tavaszi vegyes mézzel kezdődik. A méhek tavasszal minden virágot fel keresnek pl: piros árvacsalán, gyümölcsfák....stb. De vannak olyan virágok amik csak virágport adnak erre is szüksége van  méhecskének de a mézben is megtalálható. Ilyen pl: mogyoró, éger. A tavaszi vegyes méz területenként eltérő színű lehet mint minden más mézfajta is.

A tavaszi vegyes méz gazdag vitaminokban, amit annak köszönhet, hogy sok  fajta virágpor van benne.A tavaszi vegyes méz után következik a repce méz. A vándorlásnál már említettem, hogy itt igen agresszívak és veszélyesek a méhek. A repce ingerli a méheket.  a repce méz fehér színű és kristályosodásra hajlamos méz hamar be kristályosodik.

A repce után az akác következik.  Az akác nagy hordást(gyűjtést)  biztosít a méheknek de csak rövid ideig.

Ez az időszak nagyon rövid 2 hétig tudnak gyűjteni róla a méhek. A vándorlással ezt lehet nyújtani egy kicsit, de tömeges virágzásra kell oda érni (dandár) ahogy  méhészek mondják. Az akác méz a víztiszta színtől a sárga színig terjed.

Az akác után az ámorakác vagy a selyemfű (vaddohány) ki melyikre szokott vándorolni komoly selyemfű kiterjedés Bács-kiskun megyében található. Az ámorakác  folyók morotvák környékén található nagy számban. Az ámorakácnak lila hosszú virága van. 

A dunántúli méhészek hársra is szoktak menni akinek közel van a Zselicbe pontosan. 

Az utolsó növény amiről gyűjteni tudnak a méhek a napraforgó. A napraforgó, hogy mézeljen kötött föld kell neki és csapadék valamint megfelelő hőmérséklet. A napraforgóról kétszer lehet pergetni de nem tudnak a méhészek olyan sokat pergetni mint akácról.

 

Vannak vásárlók akik  a termelőtől veszik  a  mézet, és panaszkodnak cukros a méz meg hogy hamisítja  a mézet a méhész. A vevő egy kérdést tegyen fel az almában vagy vagy bármelyik gyümölcsben nincs cukor. Mi is a méz: A méz 15-75%-os cukros oldat ami gyümölcs és szőlőcukorból áll, nem répacukorból.  A méhek ezt gyűjtik be és sűrítik be a kaptárban mézzé. A mézből elpárologtatják a túl sok vizet ami sok munka számukra.

mez_2.jpg

A méz minőségén nem ront semmit hogy bekristályosodik ez egy természetes folyamat. A méz gyümölcs és szőlőcukorból áll, ezek aránya befolyásolja hogy milyen gyorsan kristályosodik be a méz.

A bejegyzés trackback címe:

https://honey-bees.blog.hu/api/trackback/id/tr338058384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása