A méhviaszt a méhek termelik ebben nevelik a kis méheket (álcákat) akik pete formájukban kezdik meg az életüket.
A viaszt csak a fiatal méhek termelik és csak egy bizonyos ideig ha nincs rájuk szükség akkor elhullajtják a viaszpikkelyeket. A viaszt a méhecske szó szerint ki izzadja. A méheknek 1 kg viasz termeléséhez 3 és fél kg mézre, 50 g virágporra van szükségük. A természetben található gyógyhatású szerek közül a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, melyek hatása az idő múlásával sem csökken. Ezt a tulajdonságát az ókori egyiptomiak is felfedezték és nem véletlen hogy a fáraók múmiáját méhviasszal mumifikálták. tehát láthatjuk a méheknek nem kevés erőfeszítés kell ahhoz egy kiló méhviaszt előállítsanak. A méhviasz rendkívül sok oldalú. A viasznak vízlepergető hatása van és számos területen használják a kozmetikai ipar is használja a méhviaszt bizonyos termékeiben. A viaszból önthetünk gyertyát is ami szép és mutatós attól függ milyen formát választunk. De a méhészek kiolvasztják a viaszt és becserélik műlépre ami szintén méhviasz de már fel van dolgozva műléppé. A műlép egy lap amire rá van nyomva a méhsejt minta amit a méhek húznak ki azután hogy bele lett olvasztva finoman a keretbe.
íme a visz hogy néz ki és a műlép
méhviasz
Műlép
A méhész kiveszi az öreg keretet ez azt takarja olyan lép van benne ami sötét színű és már nem lehet használni semmire a kaptárban össze gyűjti amit majd a későbbiekben kiolvaszt. a kiolvasztás történhet napviaszolvasztóval, gőzviaszolvasztóval valamint üstbe főzzük ki vagyis egybe olvasztjuk. A gőzolvasztónál egy formába jön ki és már kész is a viasz míg a napviasztónál még üstbe bele és vizet kell hozzá tenni hogy ne gyulladjon meg a viasz mert elég jól ég. miután egy beolvadt hagyni kell kihűlni és a hűlés után ki lehet venni egyben ami felesleg vissza marad bábing meg stb azt tűzben elégetik.
A viaszkorong

Az egybeolvasztás után ilyen szép korongot kapnak a méhészek, amit becserélnek az előbb említett műlépre. HA úgy nézzük a viasz forog állandóan se nem lesz belőle több se kevesebb mindig ugyanannyi.